Nová monografia a výstava v bratislavskej SVÚ sú poctou E. Masarovičovej

29.06.2012 Bratislava

Bratislava 28. júna (TASR) – Poctou významnej výtvarníčke Erne Masarovičovej je výstava SEM I.-III. i expozícia z jej tvorby v Galérii Slovenskej výtvarnej únie (SVÚ) v Bratislave. Koná sa v rámci 17. ročníka medzinárodného letného výtvarného podujatia Socha a objekt. Na dnešnej vernisáži predstavili aj monografiu o tejto umelkyni, ktorá už v polovici 60. rokov patrila medzi popredné osobnosti slovenského sochárstva a stala sa zakladateľkou moderného šperku na Slovensku.

Vo veľkej sále SVÚ je výber z diel umelcov rôznych krajín z troch výtvarných sympózií Hommage a Erna Masarovičová (2009-2011). Z iniciatívy jej dcéry Kataríny Kissoczy sa konali v dome a v ateliéri Masarovičovej. Doteraz tam tvorilo asi 30 šperkárov, sochárov, fotografov či grafických dizajnérov. Výstava SEM I.-III. je na videu a fotografiách dokumentom účastníkov, aj prezentuje diela. Sú to šperky, drobné ozdoby, masky, kamenné objekty, stoličky, dvojmetrové kovové objekty ba i obrazy zo zváraného železa. Vytvorili ich Lea Fekete, Jozef Jankovič, Daniel Brunovský, Karol Weisslechner, Ján Hoffstädter, Maya Nepšinská, nedávno tragicky zosnulá mladá šperkárka Bety K. Majerníková a ďalší. Kamenná sála je zaplnená kovovými objektmi Masarovičovej i textovými a obrazovými dokumentmi o nej.

Erna Masarovičová sa narodila v Betliari (1926). V rokoch 1943–1944 navštevovala textilný odbor na Vysokej škole umeleckého priemyslu v Budapešti. Potom sa venovala v Bratislave štúdiu keramiky na Vyššej škole umeleckého priemyslu a na Vysokej škole výtvarných umení absolvovala sochársky ateliér Fraňa Štefunka (1956). Na začiatku umeleckej dráhy tvorila drobné diela komorného až intímneho charakteru z odlievaného cínu a medeného plechu znázorňujúce civilné a zvieracie postavy. Dominantným materiálom sa pre ňu stala oceľ, ktorej pláty zvárala do expresívnych abstraktných kompozícií konvexných a konkávnych tvarov v kubistickom názore inšpirovaná hudbou a ľudskou figúrou.

Od 70. rokov sa intenzívne venovala aj tvorbe plakiet a medailí, ktoré pravidelne prezentovala na výstavách Medzinárodnej federácie umeleckého medailérstva FIDEM po celom svete (Helsinki, Lisabon, Florencia, Londýn, Budapešť, Neuchatel, Haag, Weimar, Paríž). Jej tvorbou bolo prezentované slovenské výtvarné umenie v mnohých krajinách a je zastúpené nielen v domácich muzeálnych a galerijných zbierkach, ale i v zahraničných prestížnych zberateľských inštitúciách (Paríž, Londýn, Budapešť). Na Medzinárodnom bienále súčasnej medaily v Seixale (Portugalsko) bola v roku 2000 ocenená jej tvorba medailí a plakiet za inovatívny prístup a vysokú umeleckú hodnotu. V roku 2006 získala na 1. Bienále voľného výtvarného umenia Cenu SVÚ za prínos do slovenskej sochárskej a medailérskej tvorby. Zomrela 25. júna 2008 v Bratislave.

Výstava potrvá do 29. júla.
 

Vyberte región